TV-programserien ”Den gode viljen” og den påfølgende debatt omkring norsk utviklingshjelp har vært en merkelig forestilling gjennom flere akter. Jeg har vært på nippet til å gripe tastebrettet fatt flere ganger, men latt det være i fare for å involvere meg i en hengemyr av kristensosialistisk, imperialistisk, byråkratisert og samtidig egosentrisk, uvitenskapelig og økonomisk ukritisk basert pengebruk i utviklingsland som kunne bli tung å vasse i, for ikke å si umulig å komme seg ”helskinnet” ut av. Hundretalls milliarder norske skattekroner sprøytet inn i programmer og prosjekter som viser seg stort sett å ha gjort vondt verre i utviklingsland.

Men så blar jeg opp side 2 i Aftenpostens ”Kultur & Meninger” 11. mars og leser et debattinnlegg av professor Anne Welle-Strand. ”Legg ned Bistandsdepartementet og Norad,” skriver hun.

Det nytter ikke å flikke på den eksisterende struktur og kultur om man skal skape fornyelse og meningsfull pengebruk på dette feltet. Hun har rett. Røsk denne merkelige bastarden av modernisert misjonærvirksomhet og nordisk-sosialistisk imperialisme opp med røttene. Den som leter etter profesjonell kompetanse i planlegging og gjennomføring av aktiviteter som er objektivt etterprøvbare i forhold til mål og delmål som er forankret i erfaringer, analyser og forskning mht. hva som gir varige resultater, leter forgjeves.

Professor Welle-Strand skisserer både hovedstrategier og organisasjonsmodell for en ny giv, og det er enklere enn man skulle tro. Det gjelder å holde hovedroller og -funksjoner fra hverandre i hjemlandet og sørge for å bygge et inntektsbringende næringsliv fra grunnen av i utviklingslandene, parallelt med opplæring og kunnskapsoverføring knyttet til næringsvirksomheten. For egen del vil jeg føye til at det er når ”folket” skaffer seg inntekter og kunnskap at maktmonopoler og despotiske regimer kan knekkes. Den dagen en maktelite blir avhengig av titusener av bedrifters og hundretusener av arbeidstakeres bidrag til statskassen i form av skatter og avgifter, og må inngå en kontrakt med sitt folk, da er grunnmuren lagt for sosial og økonomisk utvikling og for demokrati og rettsstat.

Måtte Erna, Siv, Knut Arild og Trine lytte og lære av professoren ved BI, for det er jo noen av disse som skal danne regjering sammen etter valget i september, er det ikke?

Knut Harald Nylænde er aktiv i debatten om en rekke samfunnsspørsmål, særlig online. Han er blant annet en aktiv blogger. Han er eier av og leder investeringsselskapet Moxie AS, som har investert i en rekke bedrifter og prosjekter både i Norge og utenlands.


Likte du artikkelen?
Klikk her for å dele med venner og kontakter

By Knut Nylænde

Knut H. Nylænde kan vise til en vellykket karriere som forretningsmann både hjemme og i utlandet. Han har fungert som sakkyndig meddommer ved Oslo byrett. Nå fokuser Knut på driften av sitt selskap, Moxie AS. Moxie ble grunnlagt i 1999 og har hatt en meget tilfredsstillende vekst og utvikling av porteføljeselskapene.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *